Kakovost izdelave


Tradicija, od leta 1962

Lesena kad na drva - kakovost izdelave

Naša vroča kad je narejena iz lesa, skrbno izbranega slovenskega macesna največje kakovosti. Vivatubs pomeni trajnostni izdelek, življenske dobe 20 in več let ob minimalnem vzdrževanju. Kakovost izdelave zagotavljajo znanje in izkušnje slovenske mizarske obrti z skoraj 60 letno tradicijo. Od leta 1962. V vodo potopljeni inox štedilnik na drva je tudi plod slovenskega znanja in razvoja.

Prednost naših lesenih vročih kadi je slovenski macesnov les iz katerega so narejene. Lesni vzorec je zelo zgoščen, za to je macesnovina prefinjenega in elegantnega videza. Je zlato - rjave barve. Pomembna estetska lastnost je tudi ta, da ima nekaj grč in drugih značilnih znakov.

Macesen je tudi vrsta lesa, ki zelo dobro deluje v stiku z vodo. Macesen je idealen material za izdelavo lesenih kadi, saj izpolnjuje najpomembnejši pogoj, ki je zadrževanje vode.

Macesen je les znan po trdnosti in odpornosti na vremenske vplive.

Kakšna vrsta lesa je macesen?

Sestavne lastnosti macesnovine so veliko boljše od obdelane borovine in od kateregakoli mehkega lesa, ki je na voljo. Macesnovina je najtrši mehek les. Po lestvici Janka ima povprečno trdoto 1100, medtem ko ima cedrovina 350–580, smreka 480, obdelana borovina 690–870 in ipe 3680. Naša macesnovina je les odraslega sestoja z zgoščenimi letnicami. Ni kot les borovcev, ki jih gojijo na plantažah in posekajo šele po nekaj letih rasti. Kar se tiče njene sestave, je macesnovina nedvomno neoporečna.

Tako kot katerakoli vrsta lesa bo tudi macesnovina doživela nekaj sprememb. Raztezanje in krčenje zaradi različnih stopenj vlažnosti je prisotno pri kateremkoli naravnem lesu. Lahko pride do rahle površinske razpokanosti, kar je za pričakovati pri vsakem naravnem lesu. Kar se tiče takšnih sprememb, je macesnovina precej nespremenljiva. Od gostote lesa je v precejšnji meri odvisna prodiranje voda skozi površje. Večja je gostota lesa, manj bo sprememb. V povprečju ima macesnovina gostoto 655 kg/m3. Obdelana borovina ima gostoto 560 kg/m3, in smreka 435 kg/m3. Macesnovina je znana po tem, da jo je zelo težko sušiti. Sušilni postopek je potrebno upočasniti in ga izvajati pri zelo natančni hitrosti, da se prepreči nastanek razpok in drugih napak. Tiste lastnosti macesnovine (visoka gostota, velik delež poznega lesa in jedrovine, visoka koncentracija smole in izvlečkov), ki otežujejo izločanje vlage med sušenjem, so iste lastnosti, ki preprečujejo vlagi, da bi prodrla v macesnovino, ko jo uporabljate za zunanji pod. Ko v obdelano les vbrizgajo kemikalije, začnejo te les razjedati in povzročijo, da postane krhek. Macesnovina ne vsebuje nobenih kemikalij, saj je naravno odporna in se zato ne bo samouničila kot s kemikalijami obdelan les.