Pogosta vprašanja in odgovori


Seznanite se
1Izbira prave lokacije
V vaše zadovoljstvo vam kad dostavimo kadarkoli in kamorkoli, na vaš vrt, ob reki in podobno.

Potrebujete ravno, trdo površino velikosti 2m x 2m. Polna vroča kad vsebuje približno 1.6 kubičnega metra vode, celotna teža polne kadi je približno 2 toni. Imejte to v mislih pri izbiri lokacije!

2Kako mora biti pripravljena lokacija kamor bi vgradili vročo kad?
Vročo kad lahko vgradimo na teraso, v beton, zemljo in notranji prostor. Lokacija mora biti poravnana in preverjena s strani strokovnjakov, saj je kad zelo težka. V primeru, da tla niso poravnana, lahko pride do nagiba kadi, ki vodi k puščanju. Najbolj primerna osnova za vgradnjo vroče kadi je betonska plošča, sledita gramozna ploščad in terasa.

Dostop potrebuje nekaj več kot 1 m višine in 2 metra širine. Ni potrebna prevelika širna dostopa, vendar bomo zelo hvaležni, če bo dostop čim bližje izbrani lokaciji. Če niste čisto prepričani o ustreznosti dostopa in lokaciji nam prosim pošljite fotografijo. Po dogovoru lahko tudi pridemo na predhodni ogled lokacije.

3Kje je najboljša lokacija za vročo kad?
Vivatubs vročo kad si lahko vgradite praktično kamorkoli, kljub temu, pa je treba upoštevati naslednje. Bližje bo hiši, več jo boste uporabljali. Zelo priročna je vroča kad na terasi ob spalnici.
4Lahko vgradim leseno vročo kad v notranji prostor?
Da, v tem primeru priključite kad na centralni ogrevalni sistem objekta. Prostor naj ima primerno prezračevanje. Tla naj bodo dovolj vzdržljiva za težo lesene vroče kadi in vodoodporna z urejenim odtokom.
5Kaj bi morali vedeti, preden se odločite za les v kopalnici?
Zlasti bi morali les spoznati in ga razumeti kot naravni material, ki je živ in nenehno v gibanju. To pomeni, da nam ne smejo biti tuje manjše reže med spoji posameznih deščic, ki so posledica naravnega krčenja in raztezanja lesa v različnih obdobjih letnih časov. Pozimi, v času kurilne sezone, se zaradi premajhne vlage v prostorih deščice krčijo, poleti se ob povečani relativni zračni vlagi raztezajo. Upoštevati je treba tudi kopalnico kot specifični prostor, kjer imamo ves čas opraviti z vodo, zato nas morebitna dimenzijska odstopanja posameznih deščic ne smejo motiti in jih moramo jemati za samoumevne.
6Kakšno velikost lesene vroče kadi potrebujem?
To je odvisno predvsem od dostopa vode, ogrevalnega sistema in pričakovane uporabe. Manjša kad je bolj ekonomična, medtem ko lahko v večji uživa več ljudi. Priporočamo, da velikost kadi izberete glede na število ljudi, ki jo bodo uporabljali najbolj pogosto.
7Kako lesene vroče kadi delujejo v hladnejši klim? Bodo zmrznile?
Najboljše je, da izpraznite kad in na dnu pustite vodo do višine 4-6 cm. Tako majhna količina zamrznjene vode kadi ne bo poškodovala, ravno nasprotno, pripomogla bo k uležavanju lesenih desk. Če kadi ne želite izprazniti, na različne nivoje zasidrajte z zrakom napolnjene plastične steklenice ali stiropor, ki bodo preprečile lomljenje lesenih desk zaradi raztezanja ledu. Pri topljenju zamrznjene vode je zato treba biti previden.
8Se bo poleti les skrčil, če lesena kad ne bo v uporabi?
Da, če boste kad pustili prazno in nepokrito. Priporočamo, da kad poleti, izpostavljeno močnemu soncu, napolnite z vodo do višine 50 cm in jo pokrijete s pokrovom.
9Kako pri leseni vroči kadi deluje peč na drva?
Delovanje peči v vroči kadi je zelo enostavno, saj deluje po principu kamina oziroma štedilnika na drva.
10Kako očistim pepel iz grelca peči na drva?
Popolno čiščenje grelca ni potrebno, saj les dobro gori tudi na podlagi pepela. Čiščenje grelca je priporočeno po petem zakurjenem ognju, z lopatico na dolgem ročaju, ki je priložena s pečjo.
11Kakšni so stroški delovanja lesene vroče kadi?
Stroški so minimalni, odvisni od: • velikosti kadi • geografske lokacija kadi • sezone • pogostosti uporabe • cene vode • cene drv K optimizaciji stroškov nedvomno pripomorejo tudi izkušnje lastnika, ki jih pridobi s časom.
12Vzdrževanje lesene kadi
Za čim daljše uživanje v leseni vroči kadi je zanjo treba ustrezno skrbeti. S pravilnim ravnanjem in vzdrževanjem lahko življenjsko dobo svoje lesene vroče kadi bistveno podaljšate. Leseno vročo kad je potrebno 2x letno naoljiti z naravnim oljem, samo po zunanji strani. Olje z UV zaščito, bo pomagalo ohraniti lep videz lesa in zmanjšalo možnost nastanka razpok na površini lesa, ki nastanejo pri vsakem naravnem lesu. Kot vsak naravni les bo tudi macesen oksidiral in postal srebrnkasto sive barve. Za premaz uporabite tanko slojno lazuro za les. Nanesite s čopičem in/ ali s krpo.
13Kakšna je pričakovana življenjska doba lesene vroče kadi?
Način proizvodnje, izbira kakovostnega lesa, tradicija izdelave so predpogoj za dolgo življensko dobo lesenih kadi. Macesen je ena ob najbolj vzdržljivih vrst lesa na svetu. S primernim vzdrževanjem in skrbjo boste lahko v vročih kopelih uživali tudi 20 let in več.
14Ali ima lesena kad garancijo?
Na Vivatubs, leseno vročo kad in opremo je zagotovljena 1-letna garancija.