Ali ste vedeli


Zgodovina vročih kopeli in zdravilni učinki vode

Kopalne kadi - Ali ste vedeli

Najstarejše vroče kopeli

Najstarejša znana vroča kad je v mestu Merano v Italiji, kjer dokazi o organizirani uporabi vročih vrelcev segajo do pred 3000 let p. n. š. Velika verjetnost pa je, da so ljudje svoja stopala namakali v antične gejzire že pred 5000 leti.

Egipčanske vroče kopeli

Arheološke izkopanine kažejo na uporabo vročih terapevtskih kadi Egipčanov višjega stanu že pred 2000 leti p. n. š. Ljudje so se želeli pomladiti, zato so se kopali v vročih kopelih prepojenih z eteričnimi olji in cvetovi.

Grške vroče kopeli

Vroče kopeli so bile pomembne tudi za stare Grke, še posebej pa v času Hipokrata, 400 let p. n. š., ko so bili mnenja, da imajo kopeli v vročih kadeh na bolnike zdravilne učinke. Vroče kadi so bile popularne skozi vso klasično obdobje, kar lahko deloma pripišemo tudi dejstvu, da so bile razmeroma lahko dostopne in brezplačne.

Hidroterapija

Je ena najstarejših oblik zdravljenja, saj z vodo lajša bolečine in zdravi razne bolezni.
Uporabljali so jo že v antični Grčiji, Rimu, na Kitajskem in na Japonskem.

Rimske vroče kopeli

Rimske vroče kopeli so bile prostor namenjen umivanju, druženju in zdravljenju hkrati. Uporabljali so jih za telesno in mentalno sproščanje. Sčasoma so po celem Rimskem Imperiju - od Afrike do Anglije, zgradili terme, ki so služile okrevanju vojakom. Iskali so vroče vrelce, okoli katerih so nato zgradili banje ali vroče kadi, v katerih so zdravili razbolela telesa vojakov. Beseda SPA (terme) je dejansko kratica za "Sanus Per Aquam" (rimski rek) ali "zdravje skozi vodo".

Azijske vroče kopeli

Azijska kultura že več tisočletij priznava zdravilno moč vroče vode. Japonci imajo rek "Mizu-no-Kokoro" ali "um kot voda", ki se nanaša na umirjeno stanje telesa in duha v harmoniji z okolico. Kopanje v vroči vodi v prostostoječi leseni kadi imenovani ofuro je že stoletja Japonska tradicija. Izvira iz miselnosti, da ljudje doživijo najboljšo izkušnjo v maternici. Zato so kadi globoke skoraj 61 cm, kar omogoča, da je človek v kadi v položaju fetusa. Japonske kadi ofuro so navadno postavljene zunaj, v naravi.

Ameriške vroče kopeli

V 50ih letih 20. stoletja so se začele pojavljati prve domače vroče kadi tudi v Ameriki, in sicer v Kaliforniji, kot predelani rezervoarji za vodo ali zavrženi sodi. Kasneje so lesene vroče kadi izdelovali hipiji, vendar je povpraševanje hitro prerastlo ponudbo. V 70ih letih so začeli izdelovati kadi iz umetne mase, jim dodajali črpalke, filtre, nadzorne sisteme, šobe.

Zdravilni učinki vroče vode

  • Medicina danes uporablja vroče kopeli za zdravljenje revmatičnih obolenj in mišičnih obolenj, kot so artritis, poškodbe hrbtenice in posledic kapi ali paralize.
  • Uporaba vroče kadi nam po napornem delovnem dnevu, polnem stresa, ali po večjih psihofizičnih naporih in športnih dejavnostih, omogoča lebdenje v toplem vodnem objemu. Vrtinčenje vode nam povrne moči, nas sprosti in napolni s pozitivno energijo.
  • Gibanje v vroči vodi se kaže v izboljšanju prekrvavitve celega telesa, sproščanju in krepitvi mišic, ter blaženju in odpravljanju bolečin v hrbtenici in sklepih. Ugoden vpliv se odraža v večji gibljivosti sklepov in pri izboljšanju stanja pri degenerativnih boleznih hrbtenice. Rehabilitacija stanja po poškodbah in kirurških posegih na gibalnih organih je hitrejša.
  • Vpliv pritiska vroče vode na vegetativno živčevje, omogoča sprostitev in psihično umiritev, odpravo glavobola, stresa in nespečnost.
  • Gibanje v vroči vodi povzroči t.i. refleksoterapijo, katere posledica je nemoten pretok energije po telesu, sproščanje endorfinov ali hormonov sreče, lajšanje simptomov depresije in simptomov revmatičnih obolenj.
Daljša uporaba vroče kopalne kadi lahko povzroča pregretje telesa. Ljudje z resnejšimi zdravstvenimi težavami, srčni bolniki in nosečnice se morajo pred uporabo posvetovati z zdravnikom.